Wednesday, July 8, 2009

KEK LAPIS ALWANI


actually semlm plan nak buat apam beras
kelapa putih pun dah siap beli
bila tengok resipi balik..ada guna tepung beras..
sangkakan yg kat umah tepung beras...uper2nya tepung pulut
tak jadi le nak mengapam
tp semangat nak buat kuih dok bergegar2..maka selak2 le resipi2 yg ada dlm stock
terrrrjumpa resipi kek lapis ni....belek2..mcm senang je nak buat
apa lg...start le pojek melapis
melapis pun cuma 3 tingkat je kan
jd tak risau le bab cantik ke tak lapisan tu
hehehe!!!!


resipi ambik kat umah kak Ina TERTUNAILAH HASRAT DI HATI
kak Ina...saya minta izin copypaste ye...tq for d recipee


Bahan-bahan :
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/3 cawan horlicks (original)
  • 5 biji telur A
  • 1/2 cawan gula halus
  • 200 gm marjerin
  • 1/3 cawan susu pekat manis
  • 1/3 cawan kismis hitam-tak bubuh pun anak-anak tak suka
  • 1 sdt esen vanilla
  • pewarna oren, merah dan hijau-
Cara-cara :
  1. Sediakan pengukus. Panaskan airnya. Sediakan loyang berukuran 6 inci. Lengserkan dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
  2. Gaulkan kismis bersama sedikit tepung (1 sudu makan). Ketepikan.
  3. Ayak tepung bersama horlicks di dlm satu bekas yang agak besar. Ketepikan seketika.
  4. Pukul marjerin dgn gula sehingga kembang dan putih.
  5. Masukkan telur satu demi satu sambil diputar.
  6. Masukkan susu pekat dan putar lagi
  7. Masukkan tepung dan putar hingga sebati.
  8. Masukkan esen vanilla. Ratakan.
  9. Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Warnakan merah, hijau dan oren.
  10. Tuangkan adunan merah ke dlm loyang terlebih dahulu, dan taburkan kismis di atasnya. Kemudian, tutuplah loyang dgn kertas foil atau plastik. Kukus selama 7 minit.
  11. Ulangi langkah 10 utk lapisan hijau. Kukus selama 15 minit.
  12. Akhir sekali tuangkan lapisan oren dan taburkan kismis. Kukus lama sikit (kira2 1 jam) atau sehingga ia masak.
***kek ni saiz kecil, gandakan bahan2nya jika nak buat yang saiz besar.

10 comments:

  1. Kombinasi warna yang menarik...Tapi nak membuatnya rumit jugak...Hmm...Jamu mata je la... :)

    ReplyDelete
  2. cantiklah ain kek lapis tu...mengancam!!!pasti sedapkan...

    wah!wah!wah!!!!rajin betul ain ni...

    ReplyDelete
  3. kak ain ni memang terer buat kek masak kan. ida kalau bab2 kek ni mmg x pernah buat... tp kalau biskut raya pernahlah buat, itu pun ikut resepi.. hehe..

    ReplyDelete
  4. Cantek nye kek Kak Ain nie... gebu jer... boleh kite tompang makan neh... kite singgah time minum petang yer.hehe

    ReplyDelete
  5. ala cnteknyer..dan simple..sesuwei dgn kiter yg mals2 nih..wakakakaa

    ReplyDelete
  6. sedap...sedap...kak ain, leh kurang cam kek 3rasa yg saye buat aritu...cuma saye pakai cornflake & ada perasa skit!

    nnt leh try kek nie pulak lah yea...tapi dak xde mood nak buat kek ar...

    ReplyDelete
  7. hi ain, tq for the compliment. kalau u nak order kek dgn i, beribu kali i fikir sebelum terima ahhaha sebab u ni sifu, pakar masak, tak berani i hahha.. alaa kek ben 10 tu, u pun boleh buat sendiri, just beli the image ben10 kemudian tampal tu je, simple !

    ReplyDelete
  8. cantiknyer kek lapis ni kak ain.. :) terrorla akak nih..:) *tabik springggg*

    ReplyDelete
  9. meriah kaler kek tue..tergoda sungguh..tak sabar nak try..

    ReplyDelete