haaa...yg ni bukan sebab saya rajin ye
yang ni sebab niat
niat aper..???x yah le btau...muntah pulak kang..hihihihi
ni 1st time saya buat pulut kuning
alhamdulillah..turn out so well
cuma kale pulut ni kurang mengancam
sebab saya tak pakai kunyit hidup...guna serbuk aje
so kalenya x begitu hidup la...hahahaha
resipi pulut ni saya teropong kat umah CIK MAT GEBU
memang lawa pulut kuning cik mat
cik mat...terima kasih resipinya
saya CNP aje ye cik mat
yang ni sebab niat
niat aper..???x yah le btau...muntah pulak kang..hihihihi
ni 1st time saya buat pulut kuning
alhamdulillah..turn out so well
cuma kale pulut ni kurang mengancam
sebab saya tak pakai kunyit hidup...guna serbuk aje
so kalenya x begitu hidup la...hahahaha
resipi pulut ni saya teropong kat umah CIK MAT GEBU
memang lawa pulut kuning cik mat
cik mat...terima kasih resipinya
saya CNP aje ye cik mat
Bahan-Bahannya :-)
850 g beras pulut
3 inci kunyit hidup, atau
2 camca teh serbuk kunyit
1 keping asam gelugor
2 cawan santan + 1 1/2 camca teh garam, kacau rata
1 helai daun pandan, disimpul
Cara membuatnya :-)
850 g beras pulut
3 inci kunyit hidup, atau
2 camca teh serbuk kunyit
1 keping asam gelugor
2 cawan santan + 1 1/2 camca teh garam, kacau rata
1 helai daun pandan, disimpul
Cara membuatnya :-)
- Kupas kunyit hidup (jika menggunakan kunyit hidup), cuci dan tumbuk, campur 1 camca teh air dan perah jusnya. Cuci beras pulut dan rendam, campur asam gelugor dan jus kunyit @ serbuk kunyit tadi. Gaul rata dan biar terendam 8 - 9 jam.
- Kemudian toskan pulat tadi, keluarkan asam gelugor, letak daun pandan dan kukus 10 minit. Kemudian alihkan pulut yang 1/2 masak tadi ke dalam bekas lain. Masukkan santan sedikit demi sedikit sambil digaul hingga santan habis. Gaul hingga sebati bersama pulut dan kukus balik 15 - 20 minit.
- Bila masak, balik2kan pulut dan jika tiada lagi pulut yang mentah, boleh dialihkan ke dalam bekas lain. Hidangkan bersama rendang ayam, kari atau lauk2 kegemaran...
ain...sedapnya pulut kuning tuuuuu!!!!!!!!!!!
ReplyDeletemakan pulak dgn kari daging atau ayam....uiiii
sedap betul...
akhir tahun lepas ima buat pulut kuning,masa anak nak sunat...lamanyeeee!!!kempunan la pulak....ada lagi ke????
k.ain pulut kuningnye sedap dan pinggan pon cantik...
ReplyDeletek.ain...ape.. niat tu??? he... he.. saja nak usik k.ain...
ReplyDeleteishhhh makan ngn kari tuh yang x tahan tuhhhhhhhh
ReplyDeletemmg sedap ima. sbb ada rasa lemak2 santan. tapi ain bab2 pulut ni kureng ler.hubby yg suka. lg2 pulut panggang. x pernah buat le...main beli aje!
ReplyDeleteseri...pinggan cantik ekh..??cuba seri gi ronda2 kat http://beautifulpottery.blogspot.com. kat sana lg cantik2.
qis..niat ekh..??hehehe..ni utk zati, ikram dan wani sebenarnya, especially ikram. qis boleh teka kot!
fiq...betul lah fiq...kari akak tu lah yg membuatkan pulut kuning tu makin sedap.ekekeke
ops seri...awak dh gi ekh BP..akak baru perasan kat komen BP tu!hihi
ReplyDeletek ain, amboi3...kate xpandai masak pulut! hah, tu pandaipon! cantik lagik hah! congrats....sedapnyer, wat saye terliur la plak! Saye nie mmg penggemor pulut! Tapi baru je wat pulut inti aritu kan...so, nnt2 lah wat pulut lak!...
ReplyDeletekak ain
ReplyDeletesedapnya pulut kuning..selalu org buat pulut kuning sbb naik pangkat atau anak berkhatan :) betul ke kak saya teka2 jgn mare
fae...mmg x pandai pun. tengok resipi 2 3 kali, pas tu call mak kat kg lagi tanya balik, takut salah.hehehe..
ReplyDeletefida..oh ye ke..???akak ingat mcm2 niat boleh. ikram dh ganyut nak sunat.kihkihkihhh
Kak ain, sedapnye pulut nie... dengan kari ayam kat atas pulut tu,fuh perfect! Akak,saya tempah dua ketul ek..hehe
ReplyDeletealamak ijan..ijan lambat lah dear. abis dahhhhh.hehehe
ReplyDelete