Akhirnya dapat gak buatkan zati udang goreng mentega ni
yg tak bestnya,habis bogel udang2 dikejekan anak2
yg diratah cuma adunan butternya aje..adoiiii
lain kali buat saya ingat nak masukkan sikit susu cair dlm telur kuning tu la
kasi lemak sikit
sebab anak2 kata, beza sikit dari yg selalu they all makan
yg tu lg sedap dari ibu punya
amboiiiiii!!!!!!
resipi udang goreng mentega ni dapat kat umah QISTINA
qis...tq ye dear, akak copy paste aje ye.
Bahan2:
12 ekor udang saiz besar
2 sudu butter
3 biji kuning telur
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam
minyak utk menggoreng
Cara2:
Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah msak,ketepikan. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.
Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.
yg tak bestnya,habis bogel udang2 dikejekan anak2
yg diratah cuma adunan butternya aje..adoiiii
lain kali buat saya ingat nak masukkan sikit susu cair dlm telur kuning tu la
kasi lemak sikit
sebab anak2 kata, beza sikit dari yg selalu they all makan
yg tu lg sedap dari ibu punya
amboiiiiii!!!!!!
resipi udang goreng mentega ni dapat kat umah QISTINA
qis...tq ye dear, akak copy paste aje ye.
Bahan2:
12 ekor udang saiz besar
2 sudu butter
3 biji kuning telur
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam
minyak utk menggoreng
Cara2:
Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah msak,ketepikan. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.
Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.
sedapnyer kak..umie suka makan udang tu..nanti balik umie try la ye..tp xtau bila...hahaha
ReplyDeleteudang mentega.....sedapnyaaaa!!!ni fav ima jugak,ima pernah buat dulu tapi tak menjadi sangat...rupanya pakai acuan roti jala ye...
ReplyDeletenape giteww...?
ReplyDeletemakan baternye..idak udangnyer?? xpelahh
xnak udg meh bagi kt afiq eii..
Udang butter nie memang sedap...
ReplyDeleteMenarik..tp cam byk kolestrol je kak ain. 3 biji telur unt 12 ekor udang...ish ish..sesekali cuba resepi ni sedap gak kan.
ReplyDeletesedap menu ni...nanti nak cuba jugak
ReplyDeletesalam ain..memang sedap kan? nak buat pusing2 tu yang remeh sikit..
ReplyDeletesalam perkenalan..suka sgt blog ni sbb byk resepi menarik..resepi yg ini kena try..nampak sedap..terliur!!
ReplyDeletek ain...nak jugak! mau ratah je nie kalo dpt kat anak2 saye...xsempat nak makan ngan nasi dah! hahaha...
ReplyDeletek ain, udang goreng butter ke, telur goreng butter nie? hehehe...apa2 je la, asalkn ada butter..mmg sedap!
Salam..
ReplyDeleteterliurnya kakliza tgk udang tu..
rasa nak makan terus jer..
boleh tolong buatkan untuk akak tak....
hehehhehe..
Masyaallah...sedapnya
ReplyDelete