salam everyone..
ari ni dapur saya dah start berasap setelah seminggu tutup
start with ns lemak pg tadi and apam ptg ni
buat apam cantik manis ni untuk minum petang
almaklum lah..cuti sekolah kan
semua anak2 burung ada kat umah..belum lagi ngan bapak burung
madang lapar aje...bdk2 asyik ngimpit..pas tu..
"ibu masak apa2 tak..lapo la..??"
alahaiiii..
apam ni rasanya manis2 dan sungguh lembut
makan gitu2 aje tanpa kelapa parut pun dah sedap
resipi dapat dari rumah Noreen MY HOME COOKING BLOG
noreen..tq for d recipee...I copypaste aje ye
ari ni dapur saya dah start berasap setelah seminggu tutup
start with ns lemak pg tadi and apam ptg ni
buat apam cantik manis ni untuk minum petang
almaklum lah..cuti sekolah kan
semua anak2 burung ada kat umah..belum lagi ngan bapak burung
madang lapar aje...bdk2 asyik ngimpit..pas tu..
"ibu masak apa2 tak..lapo la..??"
alahaiiii..
apam ni rasanya manis2 dan sungguh lembut
makan gitu2 aje tanpa kelapa parut pun dah sedap
resipi dapat dari rumah Noreen MY HOME COOKING BLOG
noreen..tq for d recipee...I copypaste aje ye
Bahan-bahan (satu family):
3 biji telur
150-180g gula kaster
250g tepung gandum
325-350ml aiskrim soda/7-Up
1 camt vanila
sedikit pewarna merah
kelapa parut putih (campur garam) utk hidangan
cara:
- lengserkan acuan apam dengan minyak atau pun kalau guna muffin cup cases letakkan di dalam acuan kuih apam
- pukul telur dengan gula hingga kembang atau hingga putih dan pekat
- masukkan vanila, kacau rata
- ayak separuh tepung ke dalam adunan tadi
- tuangkan separuh aiskrim soda
- kacau perlahan hingga sebati
- ayakkan baki tepung dan masukkan baki aiskrim soda
- kepekatannya adalah seperti membuat dadar
- asingkan sedikit adunan, masukkan pewarna merah
- bubuh adunan biasa ke dalam acuan, bubu 1 camt adunan merah diatasnya
- biar seketika hingga adunan memenuhi acuan kemudian kukus hingga masak selama 12-15 min
3 biji telur
150-180g gula kaster
250g tepung gandum
325-350ml aiskrim soda/7-Up
1 camt vanila
sedikit pewarna merah
kelapa parut putih (campur garam) utk hidangan
cara:
- lengserkan acuan apam dengan minyak atau pun kalau guna muffin cup cases letakkan di dalam acuan kuih apam
- pukul telur dengan gula hingga kembang atau hingga putih dan pekat
- masukkan vanila, kacau rata
- ayak separuh tepung ke dalam adunan tadi
- tuangkan separuh aiskrim soda
- kacau perlahan hingga sebati
- ayakkan baki tepung dan masukkan baki aiskrim soda
- kepekatannya adalah seperti membuat dadar
- asingkan sedikit adunan, masukkan pewarna merah
- bubuh adunan biasa ke dalam acuan, bubu 1 camt adunan merah diatasnya
- biar seketika hingga adunan memenuhi acuan kemudian kukus hingga masak selama 12-15 min
uittt..sensetip laa tang bapak b****g itew.. tukaq tukaqq..anak2 burung ok lagiii..
ReplyDeletewahhh balik cuti..meriahhh daporrr..jgn lupe utuk nekpp yeeeeeeeeeeeeee ;p
yo beb...saje je aku letak bapak b****g tu..kasi meriah sikit..hihihi
ReplyDeletepsst...aku ni baru 1st time buat apam ni, nko dah so many times kan..?
kak ain
ReplyDeletesedap tu..warna hijau sejuk mata memandang :)
gebunya apam..sedap kan..akak memang suka semua jenis apam..
ReplyDeletedapur dah kembali berasap lepas pi jenjalan yea..k.ain... dapur saya gak yg cuti tak abih2... everyday dok masak tp tak de mood nak tempek...abih camno???
ReplyDeleteCantik je apam ni... lama dah tak makan
ReplyDelete