Thursday, May 28, 2009

CURRY PUFF





lama plan nak buat karipap ni
tp sebab malas..tertangguh sampai ler semalam
tiba2 dibanjiri mood rajin nak ke dapur..merajin lg la
puff ni saya buat 1 adunan, tp saya cuma bakar 4 keping aje
untuk bfast mr fix-a-lot pg tadi
and saya tak kelim pun puff ni ..main terap aje..sebab saya kelim karipap tak cantik
yg cantik kelim karipap..mr fix-a-lot ler
ingat nak minta tolong dia kelimkan..tp nanti gtee dia suruh saya kelim satu dulu
nak buat perbandingan ngan dia punya ler tu..pas tu main ejek2
dia punya lawa..saya punya kureenggggg!!
tu yg aku maleh tuuuu....
masa bfast, mr fix-a-lot tanya..nape buncit sgt puff saya
hehehe...terlebih isi filling maaa..

okay guys...here is the origional recipee from Noreen's blog
noreen buat sardine roll...saya tukarkn kpd karipap ngan inti daging
Noreen..tq for d recipee, I copypaste je ye

Bahan-bahan:
Bahan2 pastri:
250gm mentega sejuk
500gm tepung gandum
secubit garam
air sejuk secukupnya

Bahan2 filling:
1 tin sardin dalam sos tomato
1/2 - 1 labu bawang besar - dicincang/dipotong dadu
1 biji cili hidup - dihiris
jus limau nipis/lemon secukup rasa
garam secukup rasa

kuning telur - untuk sapuan atas doh

cara:
  1. satukan mentega dan tepung di dalam mixing bowl
  2. gaulkan kedua2 bahan sehingga menjadi seperti breadcrumbs
  3. masukkan garam dan air sejuk
  4. uli sehingga menjadi doh dan tidak melekat di tangan
  5. balutkan doh dengan plastik dan masukkan ke dalam fridge. biarkan doh sejuk sementara membuat filling
  6. masukkan semua bahan2 filling ke dalam mangkuk dan hancurkan ikan
  7. gaulkan kesemua bahan sehingga sebati
  8. keluarkan doh tadi dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  9. gelekkan doh dengan rolling pin sehingga nipis
  10. trimkan bahagian tepi doh supaya menjadi bentuk triangle atau empat segi
  11. letakkan filling tadi dan gulungkan doh seperti swiss roll
  12. hiris2kan bahagian atas doh tetapi jangan sampai terputus dan sapukan dengan kuning telur
  13. susun di atas baking tray yang telah digris dan bakar pada suhu 175C selama 40 min atau sehingga masak dan keperangan
  14. keluarkan dari oven dan potong2kan doh tadi dan hidangkan panas2
  15. kalau suka selepas disapukan dengan kuning telur potongkan dan susunkan di atas baking tray. bakar

9 comments:

  1. kak ain..

    montok byk isi karipap tu :)

    ReplyDelete
  2. k.ain... cantik licin karipap tu... tgk resepi sikit..he..he

    ReplyDelete
  3. gebu dan montel sekali karipap tu..tuan yg membuatnya sama gak ke..jgn mare..main2 je..hahha

    ReplyDelete
  4. ain...sedapnya tengok,cantik,montel dan gebu...memang geram rasanya,kalaulah ada depan mata...hihihi

    ReplyDelete
  5. fida...ah ah la dear, main letak sampai boncit2 minah tu!

    qis...akak baru je c&p dr blog noreen...senang2 buat ye!

    k.azah...montel tak..tembam ye...hahaha

    ima...meh le dtg umah..kita minum ptg sama2

    ReplyDelete
  6. kak ain..sedap nyer..pandai la akak masak...

    ReplyDelete
  7. kak ain..kalo jualan ni sengget 3 biji karipap ni mmg kenyang betol la:)slalu org jual kempes2 aje karipapnye nktaknak je boh inti tu kan...

    ReplyDelete
  8. Puas hati kalau dapat makan sebiji karipap ni... :)

    ReplyDelete
  9. wowwww...gebu2 nyeee puff niiii....terliur lak rasenye...huhuu...

    ReplyDelete