kali ni buat kuih bakar, saya letak bijan
dulu2 buat...tak letak bijan pun sbb tak suka
pas tu saya bakar agak lama sikit dari resipi
purposely nak kasi berkerak sikit
kerak2 ni fav hubby
kalau buat ns lemak pun kena pnskan 2 3 kali sampai berkerak
baru kaw...hubby la kata..hihi
kali ni pulak, saya cuba resipi dari dapur CIK MAT GEBU
cik mat pulak dapat dari "joayee"
tq for both of you!!
saya copypaste ye
dulu2 buat...tak letak bijan pun sbb tak suka
pas tu saya bakar agak lama sikit dari resipi
purposely nak kasi berkerak sikit
kerak2 ni fav hubby
kalau buat ns lemak pun kena pnskan 2 3 kali sampai berkerak
baru kaw...hubby la kata..hihi
kali ni pulak, saya cuba resipi dari dapur CIK MAT GEBU
cik mat pulak dapat dari "joayee"
tq for both of you!!
saya copypaste ye
Bahan-bahannya:- (Guna cawan yang berisipadu 250ml)
1 cawan gula
1 cawan jus panda (kisar 5-6 helai daun pandan dgn 250ml air dan tapis)
2 cawan tepung
2 1/4 cawan pati santan
3 biji telur gred A
1/2 camca teh garam
2 camca besar mentega, dicairkan
Sedikit pewarna hijau
Bijan (jika suka)
Cara membuatnya:-
1 cawan gula
1 cawan jus panda (kisar 5-6 helai daun pandan dgn 250ml air dan tapis)
2 cawan tepung
2 1/4 cawan pati santan
3 biji telur gred A
1/2 camca teh garam
2 camca besar mentega, dicairkan
Sedikit pewarna hijau
Bijan (jika suka)
Cara membuatnya:-
- Satukan semua bahan2 diatas kecuali bijan dalam satu bekas. Kacau dengan wisk hingga semua larut. Tapis adunan.
- Dalam acuan yg digemari, lenser sedikit mentega dan panaskan dalam oven untuk 2 - 3 minit. Oven telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180C.
- Keluarkan acuan dan curah adunan tadi. Tabur bijan dan bakar kembali dalam oven selama 30 - 35 minit hingga masak dan permukaan kuih bakar kuning keemasan. Kuih ni sedap kalau ada sedikit kerak. Sejukkan sebelum dipotong..
sedap...sedap...mmg suke kueh bakar nie...ish! saye nie kalo kueh2 yg pakai santan nie...emm, mmg menjadi pujaan ku..."mau badan saye tak mengembang mcm kueh bakar mekar mewangi nie gak!"
ReplyDeletek ain saye C&P yea...nnt nak wat jugak la...
dah dua kali ain buat kuih ni...terliurnyaaaa!!!teringin jugak nak buat tapi sampai sekarang tak terbuat...huhu
ReplyDeleteni jugak kuih fav ima laa...
kak ain
ReplyDeletesaya pon suka yg berkerak tu sedap sgt :)
sedapnye k.ain... la nie mood asyik "M" je k.ain.. tgk kuih bakar cam nak buat...tp he..he.. M menguasai diri..huh...
ReplyDeletefae...akak pun suka gak, tak kiralah byk santan ke tak..janji dapat makan.lg2 kerak dia tu, bestt!!!!
ReplyDeleteima...yep...ni kali ke 3 sebenarnya, and yg ni better dr yg dulu, sebab practise make perfect kan.hihi
fida...samalah kitaaaaaa!!!!
qis...masih 'M' lagi ekh. tak pe..tak pe. pas2 august nanti...boleh ler masuk dapur balik.hihihi
cantiknya kuih tu..nampak pun sedap..akak suka kuih ni, nak buat tak berbaloi, org lain tak mkn, beli kat tamu selalu jumpa yg tak sedap..blh mintak sikit?..hehhe
ReplyDeletekak azah...sbb jrg jumpa yg sdp lah..sy dok belajar buat kuih ni. kat umah ni pun cuma saya n hubby aje yg mkn. so selalunya pas buat, kasi la jiran2 sepiring. tak le membazir. yg kerak2 je we all punya.
ReplyDeleteakak nak sikit ekh..???meh bawak piring.hihi
Nak mintak izin tuan rumah nk copy paste resepi2 kat sini..boleh tak??
ReplyDeletearianni...amik je lah mana2 yg berkenan, sharing is caring kan!!!
ReplyDeletewaaa sedap ...kuih bakar memang sedap terutama tang kerak...
ReplyDeletekak ain anak2 saya pun suka sgt kuih ni...tapi diaorg panggil green kek...apa2 kuih yg perlu dipotong diaorg akan panggil kek...
kak..aduana die ok kak?? x lembik x ape eh??.. aku tgk gamba pon cntikk jer!
ReplyDeletekak..bagi komen skit pasal kuih bakar ni..sedap ke or so so jekk..fa ada beli acuan untuk kuih bakar masa balik malaysia hari tuh..tapi tak buat buat lagi kuih bakar bentuk bunga ni..hari sabtu ni nak buat makan2 ingat nak buat kuih ni..thank kakkkk..muaaaaaaaaah
ReplyDeletemmm... sedapnyerr kueh bakar! Teringat baru2 ni gi T'ganu, asyik beli kueh bakor kat sorang pokcik tu. Mmg sedapp! mmmm... bila la sy nak mencuba semua resipi2 nih..
ReplyDeletesu...anak2 akak tak suka sgt kuih2 ni. we all laki bini aje yg kemarukk. lg2 part kerak. berebut2 kdg2..hehe
ReplyDeleteafiq...adunan a bit lembik, tp jgn tambah tepung..nanti keras bila masak. tak lembut. apa yg afiq buat..bakar lama sikit sampai bhg tgh tu masak. mcm akak, akak bakar almost 2 jam, bila sejuk..jd cantikkk!!!
fa...kuih bakar ni mmg sedapp!!! apa yg akak buat, 1 bj kelapa tu akak buat 2 cwn santan, so you can imagine how lemak it is. but so sedapppp...lg2 kalau ada kerak2 tu. believe me dear..mmg sedap.
idah...mmg sedap. tp kdg2 yg org jual tu terlebih letak tepung, keras semcm aje, x lembut!!!pas tu lokek santan. alahai rasaaa!!!
salam singgah...
ReplyDeletesedap nyer kuih bakar tu..mcm leh bau jer..tp yg saya dok geram tu...pulut kuning kat bawah nun....agagagaga....sedap nyerr...!