Thursday, June 4, 2009

NOT SO MARBLE CHEESE CAKE




boring betul kalau buat kek, yg tukang tengok ramai
dan paling tak tahan bila hubby pun sibuk nak menyibuk tengok
tak sangka pulak semlm hubby balik cepat
selalunya bulan dah muncul baru sampai umah..hehe
kalau mata je tengok mulut diam ok la gak
ni taknyaaaaa....mulut tu cot cet..cot cet mengusik
last2 marble cheesecake jadi not so marble
tu belum part snap gambo lagi...siap ketawa2 kan lagi tuh..
sah..memang nak kena tido luar seminggu..
kihkihkihhhhh

marble cheesecake ni copy dari umah KAK UMMI
sebelum tu nmpak kat umah HANA dan nmpak kat umah a few other bloggers
mcm tengah popular gitu cheesecake ni
jom le try buat

KAK UMMI..tq again!!



Bahan-bahan

- Bahan A

  • 185gm butter
  • 1/4 cwn serbuk koko
  • 1/2 cwn gula halus
  • 1 cwn tepung naik sendiri
  • 2 biji telur

- Bahan B

  • 250gm cream cheese
  • 1/2 cwn gula halus
  • 1/4 cwn fresh milk
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara-cara:-

  1. Cairkan butter,masukkan serbuk koko dan kacau sebati. Biarkan sejuk.
  2. Pukul gula dengan bancuhan butter dan masukkan telur sebiji demi sebiji. Bila sebati, masukkan tepung dan gaulkan. Ketepikan dulu.
  3. Dalam bekas lain, pukul cheese ngan gula dan esen hingga sebati. Then masukkan telur dan fresh milk, sebatikan.
  4. Tuangkan adunan koko berselang seli ngan adunan cheese ke dalam acuan yg telah dilengser ngan butter. Kemudian lorekkan ngan lidi untuk hasilkan marble.
  5. Bakar hingga masak. Biarkan kek semalaman dahulu baru potong. Kek ni agak moist.


15 comments:

  1. k.ain... ok la tuh marblenyer! asal sedap dmakan! hihihi...

    ReplyDelete
  2. ain..apa ada pada rupa...yg penting habis dimakan oleh pemerhati2 tu..hehe

    ReplyDelete
  3. hihihi..sakat2 tambah kasih sayang tu kak ain.
    betul tu yg penting habis di ngap oleh diaorg tu...

    ReplyDelete
  4. hana...tu snap part yg okay2 aje. yg buruk2 uper masuk mulut.hihihi

    azah...yep..dont judge a book by it;s cover!!kan..kan.

    su...hubby akak ni kuat menyakat su, lg2 kalau akak tgh basuh pinggan, sana sini dia cucuk.hehe

    ReplyDelete
  5. kak ain

    sejak fida punye kek cheese bantat hari tu serik nak buat kek cheese heheh tapi tgk akak buat tingin lak nak buat

    ReplyDelete
  6. fida..akak pulak dh 2 kali buat roti tak jadi..serik dahhhhh..nak kena tunggu BM gak le nmpaknya.hihi

    ReplyDelete
  7. k.ain..ok je kek akak ni..kite pon tingin jadinyer ni..ngalahkan org peknen plak pdhal tak...:)

    ReplyDelete
  8. seri...buat ler dear, awak dah abis pantang lum..?? tp kalu takat ciskek boleh kan..???

    ReplyDelete
  9. Hubby akak mcm cik abang Na...Mengusik je kerjanya. Bila kita sakit hati sampai nangis2...baru la dia menggelabah. Siap bagi duit 50 sen lagi nak suruh berhenti nangis. Huh...Dah lali sangat dengan loyar buruk dia tu...Tapi, sikap diorang tu jugak la yang buat kita bahagia kan kak?

    ReplyDelete
  10. na...hubby akak kata dia suka usik akak, suka tengok muka merajuk akak. selalunya kalau akak dh tak tahan ngan loyar buruk atau sakat dia tuh, akak lepak lepuk aje dia.hahahaha

    yep..sikap tu lah yg buat kita bahagia!!!

    ReplyDelete
  11. meh kat aku sket...tp wat la bagi leklok dulu ye... huahuahua

    ReplyDelete
  12. Dia sakat2 dia gelak2 pun dia jugak yg makan.. hehe..

    ReplyDelete
  13. amboi nort!!!tak cukup cantek ka..???hehehe

    ijan...betul tu!!!ckp banyak2..jgn kasi makan.hihi

    ReplyDelete
  14. bukan x cantik...tp da memang sy spesis x reti pujuk

    ReplyDelete