Thursday, July 2, 2009

AYAM PANGGANG KUALI




ermmm...tak tau nape resipi ni nama die ayam panggang kuali
resipi dapat dari kwn lama
sedappp...!!!! resipi pun senang
ala2 rendang...cuma x guna rempah rendang, x de kerisik dan santan guna sikit je
yg lain2 sebijik sebutik resipi rendang!

Bahan2 :-

ayam

bwg merah
bwg putih
halia
lengkuas
serai ( sy letak lebih2...suka the smell)
lada basah (nak cili pd pun boleh...tp podeh ler sikit..hihi)
buah keras sedikit
kunyit (sy just guna kunyit serbuk)
(blend bahan2 di atas)

santan (sedikit saja)
asam keping
daun kunyit
daun limau purut

cara2:

tumis bhn2 yg diblend hingga pecah myk
masukkan ayam...letak air sedikit
biarkan ayam empuk
masukkan santan dan asam keping
masuk grm, gula dn ajinomoto
kacau rata dan biarkan sampai a bit kering
sebelum nak tutup api tu...masukkan limau purut dan daun kunyit

saya akan masak ayam ni sampai a bit hancur ler
tp klu ayam kampung..x leh sampai hancur...bertahun le nak nunggu..hehehe
sebab lg sedap nak mkn ngan ketupat atau lontong




18 comments:

  1. Na...kalau mkn ngan lontong kering lg sedappp!!

    Tiara...nak buat pun senang!!

    ReplyDelete
  2. kak ain

    nama dan rupanya pon mengancam betul heheheh :)

    ReplyDelete
  3. Fida...nama tu yg unik sikit...lupa akak nk tnya kwn tu cam ner blh dpt nama tu.

    ReplyDelete
  4. sedapnyerrrr... cikin pun suker letak serai byk2.. bau dier mengancam.. hehe..:):)

    psstt.. kak ain, nama tu yg glemer tu.. hehe..;)

    ReplyDelete
  5. wah...oishi sou...

    hah, dah kuar masakan dr k ain...cuti2, sekali kuar mengancam uuuu!

    ReplyDelete
  6. Ain mengancam lar tgk masakan ayam tu,Ain pinggan yg letak ayam tu lagiiiiiii mengancam,hihihihi

    pst resepi BP tu nnti sy bubuh na skrg ni skt sibuk daaa

    ReplyDelete
  7. cikin..akak mmg suka masak letak serai2 ni. kdg2 masak lemak sayur tempe atau labu pun akak letak serai.

    Fa'e...bio akak teka maksud oishi sou tu ekh. musti maksud dier...SEDAPPPPP!!!kihkihihhhh, klu tak betul...fa'e diam2 aje.hihihi

    ala fa'e...masak simple aje. akak lebih suka post in kuih muih dr lauk pauk sebenonya.

    Mimi...pinggan mengancam ekh..?? tu ler pinggan makan hari2 mi. dh kat 10 tahun dah guna. belum ada satu pun pecah. chewahhh!!!

    ReplyDelete
  8. Ain..
    Tengah duk taip ni pun duk terfikir lagi tentang nama tu... lepas tengok nama tengok gambarnya, pastu balik semula tengok nama...dua tiga kali...hahaha... Camana pun nampak best masakan tu!! nnt try bila2...

    ReplyDelete
  9. ain...tolg pos ke puchong leh...dalia malas la nak masak2 ni...dalia rajin makan je...hehhehe...

    ReplyDelete
  10. Nampak sangat sedap nie... makan dengan nasi lemak aci tak? heheh

    ReplyDelete
  11. emmm... sedap gak kalau masak cam ni kan. ayam pun stok banayk kat esbok hehehe tq bagi idea tu ain :-)

    ReplyDelete
  12. kak fzi...sy pun x tau nape nama dia gitu kak. cara masak ala2 rendang aje kan.

    Dalia...dr ain pos ke puchong, baik lia aje dtg jb..boleh mkn panas2..hehehe

    Ijan...mkn ngan ns lemak pun sedap tp klu mkn ngan ns impit atau ketupat..lg kawww!!!!

    kak CT...try la kak. senang aje nak buat tu. lg2 ler ngan akak yg terer bab2 masak ni.

    ReplyDelete
  13. hai..sy ni follower baru awk..best blog ni..hheheheh...resepi ni samelah ngan resepi mak sy..bru mlm td mkn...nyum2..mmg sedap..

    ReplyDelete
  14. hahaha...kak ain, betol sokmo la...kak ain nih kalo bab teka meneka mmg terer! credit tuk kak ain cayang...

    ReplyDelete
  15. Sedapnya nampak ayam panggang ni..
    bolehla kak cuba nanti...

    ReplyDelete
  16. wish me luck im going to try it...hehehe

    ReplyDelete