Thursday, July 9, 2009

COCONUT MUFFIN



tu hari, masa ronda2 kat umah Noreen UK
dia ada buat coconut muffin
nampak mcm sedap gitu...teringin le nak cuba buat
so sekali lagi...saya merajin turun ke dapur untuk memuffin pulak
hasilnya memang memberangsangkan
tengok lah betapa tembamnya muffin tu
kalah pipi saya...hihihi

noreen...I cnp je ye resipi you ni


Bahan-bahan (6 biji saiz besar):
1 cawan dessicated coconut (kelapa kering)
1 camb gula perang (yg ni x de stock...pakai gula caster aje)
6 camb mentega cair
1 cawan (110gm) tepung gandum
1/3 cawan (75gm) gula pasir
1 camt baking powder
1/4 camt soda bikarbonat
1/4 camt garam
1 biji telur
1/3 cawan santan
4 camb susu segar
1/2 camt parutan lemon

cara:
  • susunkan muffin cases ke dalam muffin pan. ketepikan
  • campurkan dessicated coconut, 3 camb mentega cair dan gula perang ke dalam mangkuk
  • gaulkan sebati
  • selepas itu ketepikan 3 camb untuk dibuat topping
  • ayakkan tepung, baking power, soda bikarbonat dan garam ke dalam mangkuk yang telah masukkan gula
  • kemudian masukkan ke dalam adunan dessicated coconut tadi dan kacau rata
  • di dalam mangkuk yang lain pukul telur, santan, 3 camb mentega cair, susu segar dan parutan lemon dengan menggunakan hand whisker sehingga sebati
  • setelah itu tuangkan ke dalam adunan tepung tadi dan gaulkan rata
  • sudukan adunan ke dalam muffin pan yang telah disediakan
  • taburkan dengan topping
  • bakar pada suhu 180C selama 20-25 min atau sehingga masak
  • keluarkan dari oven dan biarkan sejuk
  • hidangkan sebagai minuman petang

21 comments:

  1. kak ainnnn....!!! nape menggoda sgt muffin nih... bikin cikin nak makan muffin lak memalam cmni.. huhu...:P

    comeila muffin akak..:) cantik je dia naik..:)

    ReplyDelete
  2. Gebu nya Kak Ain muffin u neh... macam muffin kat kedai jer..

    ReplyDelete
  3. akak.. muffin tu.. gebu cam pipi ida aje.. hehe... seronoklah sapa yg jd anak akakkan.. setiap hari ada aje menu baru utk minum petang..

    ReplyDelete
  4. ain nak muffin seketoi dah lamaaa tak bermffin,tp kalau yg ade kelapa ni takut bebudak tu reject je

    ReplyDelete
  5. Oklah ain... nak buat lah sama muffin kelapa ni....hehe
    Akak ni bila masuk blog orang, tengok2, terus berangan nak buat sama...hehe

    Sedap tuh...sure anak2 suka... :)

    ReplyDelete
  6. cikin....tembam kan muffin tu. seronok tengok!

    ijan....kat kedai nyer bkn setakat gebu tp very soft the texture tau. apa dia org letak ekh..???

    ida...anak2 akak sebenarnya tak berapa jln muffin ni. akak buat just utk akak n hubby, pas tu 4 ketoi beri kat adik. abis dahhh!!

    mimi...sama lah kat umah ni..bdk2 tak suka sgt, depa lbh suka coklat flavor.

    kak fz...sama la ngan sy, bila tengok menu org lain, berangan nak buat gak. tp semuanya byk tinggal berangan je la.haha

    ReplyDelete
  7. wahhh die masak lagi....kihkihkihkih..
    cntik naiknyer ha!

    ReplyDelete
  8. oishi sou....ar kak ain! nampak cam gunung yg dilitupi salju gitu....cam Fuji san la pulak!

    ReplyDelete
  9. fiq...masak le time tgh rajin. kang klu M dh dtg, melangut aje leee.

    Fae....mcm Fuji san. Fullamak...caya lah akak.hihi

    ReplyDelete
  10. salam k.ain...gebu membumbung muffin tu...aduh... bak cikit...

    ReplyDelete
  11. Salam ziarah tuan rumah,

    lama tak kemas umah, mana pigi?

    ReplyDelete
  12. Cantik menggelembung je muffin tu...

    ReplyDelete
  13. kak ain .. sure ke apa yang dlm resipi nie .. nak try r .. memang menggugat kemahuan makan nie ...(baru nak diet!!)

    ReplyDelete
  14. elok plak kelapa parut x hangit sbb panas sgt ek?

    ReplyDelete
  15. coconut muffin? something new ni.. maksu ni reti blueberry muffin jer, ahaks

    ReplyDelete
  16. saya dok perati semua makanan kat sini, awesome!! sedap! kepingin

    ReplyDelete
  17. sedapnya... nanti buat lagi ya...

    ReplyDelete
  18. sedapnye..tq for info buat muffin ni..nyum,2

    ReplyDelete
  19. uiii lamanyer menghilang ... JOM update blog kak!!

    ReplyDelete
  20. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete