
Apam gandum ni tengok kat rumah Cik Mat..
resipinya pun mudah, tak perlu guna mixer segala..
since mixer saya dah rosak dn x sempat lg beli yg baru wlupun dh ada choice..
so kena buat kuih ala2 tradisional je le..hehe
So Cik mat, saya minta izin copy n paste resipinya ye:
resipinya pun mudah, tak perlu guna mixer segala..
since mixer saya dah rosak dn x sempat lg beli yg baru wlupun dh ada choice..
so kena buat kuih ala2 tradisional je le..hehe
So Cik mat, saya minta izin copy n paste resipinya ye:
BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g tepung gandum
3/4 cawan gula perang (brown sugar)
2 cawan air
11 g yis + 1/2 cawan air, larutkan
Kelapa parut putih + sedikit garam
CARA MEMBUATNYA :-)
500 g tepung gandum
3/4 cawan gula perang (brown sugar)
2 cawan air
11 g yis + 1/2 cawan air, larutkan
Kelapa parut putih + sedikit garam
CARA MEMBUATNYA :-)
- Gaul rata tepung dengan gula perang hingga rata. Tuang bancuhan yis dan kacau rata. Tambah air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga rata dan tidak berbintil2.
- Lenser loyang bulat berukuran 10 inci dengan sedikit minyak masak. Tuang no. 1 dalam loyang tadi dan biar 1 jam atau hingga naik memenuhi loyang tadi.
- Kukus atas air mendidih selama 40 - 45 minit (mat balut penutup kukus dengan kitchen towel). Sejukkan apam sepenuhnya sebelum dipotong. Hidangkan bersama kelapa parut tadi....