Thursday, March 5, 2009

Fettucine with creamy tomato sauce



Hari ni dinner saya buat Fettucini with creamy tomato sauce..
Saya jumpa di rumah cik mat Gebu..
Cik mat...minta izin copy paste ye resipinya..
Memang sedap gilerr...
Hubby makan sampai 3 pinggan..
pas tu bising saya masak sedap2..
sebab perut dia dah boroi..
hihihi...
Tapi sorry la..gambar pasta saya tak seselera cik mat punya..
bdk baru belajar katakan..

BAHAN-BAHANNYA :-)

200 g Fettuccine, direbus hingga lembut, tos dan gaul dengan sedikit mentega
1 camca besar minyak zaitun (olive oil)
1/2 biji bawang Holland (kaler kuning) dicincang2 biji bawang putih, cincang halus
1 biji tomato, cincang kecil
25 kuntum cendawan butang, dihiris
1/3 cawan cream
Sedikit cincangan daun parsley (tak de, mat guna hirisan daun bawang)


BAHAN LAIN :-)
6 - 7 ekor udang sederhana besar, dibersihkan
1/3 biji red capsicum, didadu
1/3 biji green capsicum, didadu
Tomato segar, didadu
1 1/2 camca besar sos tiram*
1 1/2 camca besar sos tomato*
1 1/2 camca besar sos cili*
1 1/2 camca besar kicap cair*(*bahan sos)


CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan minyak zaitun dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan tomato hingga layu dan harum, masukkan bahan sos dan sedikit air, kacaurata.
Masukkan udang dan cream, kacau sebati dan masak sekejap dengan api kecil, masukkan fettuccine tadi dan gaul rata2.
Alih dalam bekas sesuai, dan tabur capsicum merah/hijau tadi, tomato yang didadu dan juga cincangan pasrsley...
Kalau suka "drizzel" sedikit minyak zaitun extra virgin sebelum dihidangkan..