Wednesday, May 27, 2009

CARROT POUND CAKE


semalam petang saya merajin buat carrot cake
ni 2nd attempt saya buat carrot cake
masih tak puas hati lagi, mcm kureng menjadi
rasa kek memang kaw..cuma kek still nmpak mcm berat n kurang gebu
macam yg lepas gak le
but this time a bit better
apa2 pun..saya bangga ngan kek saya ni
chewahhh!!!!

kali ni dapat resipi dr umah CIK MAT GEBU
so cik mat, tq for the recipee and minta izin copypaste ye


BAHAN-BAHANNYA :-)
125 g mentega
2/4 cawan gula halus
1/4 cawan gula perang (brown sugar)
1 1/2 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)
2 biji telur gred A
1/2 cawan whipping cream (kalau tak de boleh ganti dgn susu cair)
1 camca teh esen vanilla
3/4 cawan parutan lobak merah
1 genggam isi kacang pistachio, cincang kasar (jika suka)



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser loaf tin berukuran (9 x 4 x 3.5) inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser kertas minyak tadi. Ambil 2 camca besar tepung dalam resipi tadi dan gaul dengan lobak parut hingga rata. Ketepikan.
  2. Putar mentega bersama gula halus dan gula perang hingga putih, masukkan telur satu persatu dan terus memutar hingga kembang dan gebu. Pada kelajuan sederhana, masukkan esen vanilla diikuti terpung berselang seli dengan whipping cream (atau susu cair), hingga habis, kacau rata.
  3. Tambah lobak merah dan cincangan kacang pistachio. Gaul sebati. Tuang dalam tin tadi dan bakar 1 jam atau hingga masak. Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengahnya, jika lidi tadi keluar bersih, tandanya kek anda telah masak.
  4. Keluarkan kek dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaring sebelum dipotong. Sesuai untuk minum petang.



10 comments:

  1. tingin nak wat kek carrot nie...tp pemarut xde la plak! (hehe...pemarut pon xmampu nak beli...kwang3)

    ReplyDelete
  2. wah ain!!!makin rajinlah macam2 dah ada...bestlah.bilalah nak rajin macam ni...

    ReplyDelete
  3. seronoklah tengok ain rajin memasak... keep it up :)

    ReplyDelete
  4. blogresipi...ni pun dh jd fav saya, sedap n healthy!!

    fa'e...hihihi...bukan tak mampu nak beli, belum lg...pas ni mesti kena beli sebab teringin nak buat..betul tak???

    ima...tak le rajin sangat..cuma geram bila tengok kek ni kat blog cik mat..sooo cantikkk!!!lg 1 sng nak buat.

    kak umi_e...tgh rajin ni kak, buat aje le, nanti kalu angin malas dah melanda..tengok org punya kek aje la..hihi

    ReplyDelete
  5. salam kakak..

    pertama kali sri sampai blog ni. Baru tahu akak ada rumah resepi..adeh sri ketinggalan.

    nanti salu dtg tau kak.

    ReplyDelete
  6. sitie bum bum...mmg sedap, kalau yg xpert buat, lg ler sedap!!

    sri...hihihi..blog ni more pd syok sendiri je sri. meh le dtg selalu..!!

    ReplyDelete
  7. sedapnyer..kak..bila nak antar ke rumah umie kat putrajaya pulak..kalu nak antar ke sarawak tu jauh la cikit..hehehe

    ReplyDelete
  8. k.ain nnt wat lg ye kek carrot..kite wat dulu pun tak gebu...tp asalkan kek karot da ok da dpt ngappp..

    ReplyDelete