selalunya kalau hari jumaat wajib makan ikan untuk lunch
tp kali ni btau Mr fix-a-lot menu ada tukar sikit
daging dendeng @ dinding..anak2 le yg cakap
resipi ni jumpa kat umah Cik Mat, Yatt, Qistina n kak Ummi
cuma saya tambah serai sikit untuk wangi
terima kasih untuk mereka2 kerana berkongsi resipi
saya copy paste je dr blog cik mat
tp kali ni btau Mr fix-a-lot menu ada tukar sikit
daging dendeng @ dinding..anak2 le yg cakap
resipi ni jumpa kat umah Cik Mat, Yatt, Qistina n kak Ummi
cuma saya tambah serai sikit untuk wangi
terima kasih untuk mereka2 kerana berkongsi resipi
saya copy paste je dr blog cik mat
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kg daging pejal (mat guna daging batang pinang)
1 kg bawang merah,(mat guna 500 gm je)
20 - 25 tangkai cili kering*
20 biji bawang merah*(*dikisar)
1 cawan gula melaka
1/4 cawan jus asam jawa pekat
3 camca besar kicap pekat manis
Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
1 kg daging pejal (mat guna daging batang pinang)
1 kg bawang merah,(mat guna 500 gm je)
20 - 25 tangkai cili kering*
20 biji bawang merah*(*dikisar)
1 cawan gula melaka
1/4 cawan jus asam jawa pekat
3 camca besar kicap pekat manis
Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
- Daging dipotong besar, rebus hingga lembut, toskan dan hiris nipis. Tumbuk setiap hirisan daging sampai leper. Buat hingga siap. (mat letak 1 inci halia, dititik dan 4 ulas bawang putih, diketuk semasa merebus daging). Ketepikan.
- Bawang merah tadi dihiris dan dibuat bawang goreng. Angkat dan toskan. Dalam minyak bawang goreng tadi, goreng daging yang telah ditumbuk tadi hingga keemasan. Buat hingga siap, angkat dan toskan.
- Tinggalkan kurang lebih 1/2 cawan minyak masak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Masukkan gula melaka, jus asam jawa, garam dan kicap. Kacau rata dan masak dengan api perlahan hingga terbit minyak.
- Rasa dan tambah apa yg perlu. Masukkan daging tadi, gaul rata, tambah bawang goreng, kacau hingga mesra dan matikan api. Boleh hidangkan bersama makanan kegemaran...