Jalan2 kat rumah Kak Noreen UK terjumpa resipi ni
kebetulan ada 3 bj pisang yg mcm mati segan hidup tak mau dlm peti sejuk tu
so..cubalah buat dr dok buang pisang tu kan
Masyaallah...tak sampai 40 min dah boleh dimkn kek ni
pas tu punya lah gebuuu...teruja sungguh!hihihi
jom try!!
Kak Noreen..minta izin copy n paste ye
kebetulan ada 3 bj pisang yg mcm mati segan hidup tak mau dlm peti sejuk tu
so..cubalah buat dr dok buang pisang tu kan
Masyaallah...tak sampai 40 min dah boleh dimkn kek ni
pas tu punya lah gebuuu...teruja sungguh!hihihi
jom try!!
Kak Noreen..minta izin copy n paste ye
Bahan-bahan (10 biji bergantung pada size muffin cases):
2 biji telur
100gm gula pasir
2 biji pisang masak - lecek (dapat dalam 200gm)
150gm tepung naik sendiri
1/8 camt soda bikarbonat
75gm minyak - perasa ikut suka eg. vegetable, canola, olive
cara:
1. ayakkan tepung bersama2 dengan soda bikarbonat dan ketepikan
2. kemudian di dalam mixing bowl pukul gula dan telur sehingga gebu dan kembang
3. masukkan pisang yang telah dilecek tadi dan pukul sehingga sebati
4. setelah itu masukkan pula tepung dan minyak sambil dikacau rata
5. tuangkan adunan ke dalam muffin cases yang telah disusunkan ke dalam muffin pan atau tin
6. kukuskan selama 15 min atau sehingga masak dengan api yang kuat
2 biji telur
100gm gula pasir
2 biji pisang masak - lecek (dapat dalam 200gm)
150gm tepung naik sendiri
1/8 camt soda bikarbonat
75gm minyak - perasa ikut suka eg. vegetable, canola, olive
cara:
1. ayakkan tepung bersama2 dengan soda bikarbonat dan ketepikan
2. kemudian di dalam mixing bowl pukul gula dan telur sehingga gebu dan kembang
3. masukkan pisang yang telah dilecek tadi dan pukul sehingga sebati
4. setelah itu masukkan pula tepung dan minyak sambil dikacau rata
5. tuangkan adunan ke dalam muffin cases yang telah disusunkan ke dalam muffin pan atau tin
6. kukuskan selama 15 min atau sehingga masak dengan api yang kuat