Monday, April 20, 2009

NASI BERIYANI

ayam masak kurma

resipi nasi beriyani ni dapat kat umah KAK UMMI
lebih simple dari abah atau biras saya
abah saya punya style beriyani gam...manyak leceh oooo
nasi beriyani ni buat untuk lunch hari ni
makan ngan ayam masak kurma dan acar timun ngan nenas
sedapp!!!

Kak Ummi..as usual..copypaste ekh..tq kak!

Bahan:-
  • 1 kg beras bathmati [basuh dan toskan]
  • 2 s/b rempah beriani [bancuh dgn sedikit air]
  • 2 biji buah tomato [potong dadu]
  • 3 biji cili merah [potong 2]
  • 3 biji cili hijau [potong 2]
  • 100 gm daun pudina ]
  • 100 gm daun sup ] potong kasar]
  • 100 gm daun ketumbar ]
  • 1 liter air
  • 1 cawan susu cair
  • 2 s/b minyak
  • 4 s/b minyak sapi
  • kismis
  • garam
  • 1 s/b pewarna kuning [bancuh ngan sedikit air]

Bahan tumis:-

  • 5 ulas bawang merah ]
  • 3 ulas bawang putih ] hiriskan
  • 2 cm halia ]
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga

Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dan minyak sapi dalam rice cooker pot.
  2. Tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
  3. Masukkan rempah yg dibancuh dan kacau. Masakkan sehingga naik minyak.
  4. Masukkan daun yg dipotong kasar dan cili merah & cili hijau.
  5. Masukkan air dan susu cair. Biarkan mendideh sekejap.
  6. Masukkan beras dan alihkan periuk dalam rice cooker.
  7. Bila dah nasi kering, titikan pewarna kuning dan biarkan kering lagi.
  8. Bila telah kering gemburkan nasi perlahan supaya beras tak patah.